Huis te vliet | GESCHIEDENIS
71
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-71,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Een huis met een verhaal

Met de renovatie van Huis te Vliet blazen we het hof weer nieuw leven in. Een hof dat altijd al mensen heeft getrokken, met een kleurrijk historisch verhaal. Van vierkante woontoren naar Ridderhofstad, van buitenhuis met landgoederen naar bedrijvigheid en nu opnieuw een plek om te wonen. De bijzondere appartementen met hofwoningen eromheen herstellen Huis te Vliet in ere als woonlocatie. De interessante geschiedenis blijft bewaard.

Terug naar vroegâh…

Terug naar vroegâh…

Je hebt je gasten altijd wat te vertellen. Want wat een verhalen horen er bij deze landerijen. Huis te Vliet werd gebouwd rond 1375 en was vanuit cultuurhistorisch oogpunt een belangrijke locatie in de gemeente Lopik. Het kasteel is vermoedelijk ontstaan uit een verdedigingstoren. Dit soort torens worden ook wel donjons genoemd en werden niet zomaar overal gebouwd; de locatie moest strategisch voordelig zijn. Sinds het zich later ontwikkelde als woning heeft het kasteel vele families welkom mogen heten. De laatste jaren is hard gewerkt om Huis te Vliet in ere te herstellen als woonlocatie, een thuis voor nieuwe generaties. Zowel in en om het kasteel worden historische details en modern woongemak samengevoegd tot een uniek stekje. Rondom het kasteel komen nu negen gloednieuwe, ruime gezinswoningen. Het kasteel zelf, waar de kenmerkende toren weer waakt, renoveren en verbouwen we naar appartementen waar een beetje geschiedenisliefhebber van zal smullen.

De Belvedèretoren

De toren van Huis te Vliet vormde van oudsher het hart van het hof. Vroeger stond hier de Belvedèretoren. Boven op die fundering is de toren opnieuw opgemetseld, compleet met Engelse leistenen en de ijzeren windvaan op het dak.

 

Als je in de toren staat, kijk je mijlenver over de prachtige omgeving. Weilanden, slootjes, het gezellige Lopikerkapel en de omtrekken van IJsselstein. In het torentje zelf is het uitzicht de moeite van het bezichtigen waard. Als je omhoog kijkt, zie je het sfeervolle houtwerk waarmee de dakconstructie van de toren is opgebouwd. Samen met de oude spiltrap naar boven vormt het geheel een bijzonder onderdeel van Huis te Vliet.

de belverderetoren

De Belvedèretoren

de belverderetoren

Details van
vervlogen tijden

De renovatie en verbouwing van Huis te Vliet is helemaal historisch verantwoord. Alles wat behouden kan worden is behouden, of teruggebracht op een manier die bij het oorspronkelijke uiterlijk van het huis past. Tijdens de renovatie bleef de geschiedenis zich verder ontvouwen.

 

In de kasteelappartementen zijn de historische elementen zoveel mogelijk bewaard of teruggebracht, met oog voor modern wooncomfort. Alle appartementen zijn goed geïsoleerd, hebben moderne voorzieningen en een topkwaliteit afwerking met uitstekende materialen. De negen hofwoningen zijn zelfs splinternieuw, ontworpen in een stijl die past bij Huis te Vliet. Veilig, aangenaam en zorgeloos nieuw. Kom en ontspan in je nieuwe appartement of woning in het mooie Huis te Vliethof. Welkom in je nieuwe thuis.

detail htv
detail htv

Details van
vervlogen tijden

Mooi gezicht

Dromen in de verte

Mooi gezicht

Net als vroeger beschikt Huis te Vliet weer over een bordestrap aan de voorzijde, een prachtig gezicht als je aan komt rijden. Via de hardstenen traptreden met gietijzeren balusters en knoppen kom je op de eerste etage. Daar was oorspronkelijk de entree van het huis. Alles bij elkaar vormt een prachtig plaatje; de oprijlaan, de trap en dan het nieuwe wapenbord op de gevel.

Dromen in de verte

Als je vanaf de Lekdijk naar het voormalig kasteel kijkt, zie je dat de boogbrug naar Huis te Vliet precies op die zichtlijn is gebouwd. De brug is prachtig gerestaureerd en vormt weer de sprookjesachtige weg naar het voormalige kasteel. Deze brug is altijd al een middelpunt geweest in het monumentale dorp Lopikerkapel. En straks de brug naar jouw huis.

Ontmoetingen in
oude gewelven

kelders

Ontmoetingen in oude gewelven

Op de begane grond van Huis te Vliet vind je het oudste deel van het huis.
Vroeger was dit de kelder, straks een ontmoetingsruimte voor de nieuwe
bewoners. De voormalige kelder herbergt een authentieke gewelvenruimte,
waar de oorspronkelijke muurstenen nog zichtbaar zijn. De oude
kloostermoppen vertellen een duidelijk bouwspoor van de dikke muur eronder.

kelders